SEVÄRDHETER I POLEN

Polen är ett av våra mest spännande grannländer. Det tar inte mer än några timmar från Sverige med färja till Polen. Väl i land finns det en mängd sevärdheter att välja bland. Vädret i Polen är något behagligare än i Sverige på grund av att det ligger längre söderut. Våren kommer tidigare och det är varmt lite längre in på hösten.

Det finns gott om platser att se och besöka närmast kusten ifall du kommer till Polen med båt och bara har några timmar eller någon dag på dig. Ifall du har flera dagar eller veckor till ditt förfogande kan vi tipsa om att ta bilen söderut och lära känna denna spännande granne lite närmare!

Vi skulle kunna lista 100 sevärdheter i Polen, men nöjer oss här med våra bästa favoriter bland sevärdheterna.

Gdansk

Gdansk är en av Polens vackraste städer. Vandra genom gamla staden i Gdansk, som bär på sitt arv från hansaperioden. De smala byggnaderna, gränderna och torgen bjuder på en särskild känsla. Det finns flera bra spa hotell i Gdansk vilket kan vara anledning nog att besöka denna stad. Dessutom är det lätt att ta sig hit med färja eller kryssning.

Gdynia

Gdynia är lite modernare än Gdansk men är värt ett besök i sig. Staden har bland annat en härlig strand, en lång strandpromenad och ett av Polens bästa akvarier, Gdynia Aquarium. Det finns 36-timmars kryssning till Polen som går till Gdynia. Det ger dig gott om tid att utforska Gdynia och kanske även någon av de närliggande städerna Sopot och Gdansk.

Sopot

Sopot ligger mellan Gdansk och Gdynia och är perfekt för en dagstur från dessa städer. Sopot är en stad för dig som vill njuta av livet. Här finns gott om trevliga restauranger, barer och caféer. Många har öppet långt in på morgontimmarna. Här finns också en härlig strand med strandpromenad. I centrum ligger ett speciellt hus, Krzywy Domek, som har en helknasig arkitektur. Perfekt för Instagram!

polska rivieran strandbar

Krakow

I södra Polen ligger staden Krakow som är med på UNESCO:s världsarvslista. Det är en stad som är perfekt att bara vandra omkring i. Det finns mycket vacker arkitektur att se, flera gågator och torg. Några av sevärdheterna är Wawelslottet (där det sägs ha bott en drake i källaren), de bohemiska judiska kvarteren (Kazimierz) och givetvis gamla stan. En bit utanför Krakow ligger en saltgruva långt ner under marken med sin fascinerande underjordiska katedral – allt gjort av salt!

krakow slott

Auschwitz-Birkenau koncentrationsläger

Detta är egentligen en förskräcklig plats med tanke på vad som skedde här under andra världskriget. I Auschwitz och Birkenau dödades över 1 miljon judar. Det är egentligen omöjligt att greppa hur något så hemskt kunde ske i Europa. Det är omskakande att besöka Auschwitz men lärorikt. Koncentrationslägret ligger i södra Polen och du kan snabbt ta dig dit med tåg från Krakow.

Warszawa

Huvudstaden Warszawa bombades under andra världskriget och då förstördes den vackra gamla arkitekturen. I modern tid har man genom ett av Europas mest ambitiösa byggprojekt återskapat hur det kan ha sett ut. Warszawas gamla stad må vara nybyggd, men den känns äkta och finns med på UNESCO:s världsarvslista. God mat och gott öl är andra saker som denna plats bjuder på.

Konstnärerna håller till i stadsdelen Praga. Här finns det gott om genuina caféer och barer. Besök också Stalins ”present” till Polen: Kulturpalatset mitt i stan. Warszawa bjuder givetvis på mängder av andra sevärdheter i egenskap av huvudstad.

Tatrabergen

I södra Polen, söder om Krakow, ligger Tatrabergen. Med toppar på över 2 000 meter (den högsta är 2 655 meter) är denna bergskedja på gränsen till Slovakien ett paradis för vandrare. Här finns gott om vandringsleder, frisk luft och härlig natur.

tatrabergen

Skidorten Zakopane

I Tatrabergen ligger skidorten Zakopane. Varför inte byta ut fjällresan mot skidåkning i Polen? Om du inte vill åka skidor är det ändå värt att besöka Zakopane året runt för att njuta av god mat och dryck i någon av de många timmerhusen.

zakopane

Masuriska sjöarna

I nordöstra Polen ligger de Masuriska sjöarna. Det är ett område som har flera vackra sjöar och det är en härlig sevärdhet för naturälskaren. Här ligger också Wolf’s Lair, den berömda bunkern från andra världskriget – enligt oss en av Polens mest spännande sevärdheter.

Titta gärna på vår egen karta över Polen och vår sida om snabba fakta om Polen!