Det finns mängder av anledningar att ta en färja till Polen. Många gör det för att få en härlig spakryssning eller för att gå på spa i Polen. Andra åker över Östersjön för att träffa vänner och familj eller för att besöka någon av alla sevärdheter i Polen. Men polsk mat är enligt oss en av de bästa anledningarna att besöka Polen.
Hur är typisk polsk mat?
Polska maträtter är vällagade och har en stor variationsrikedom. Mat i Polen kan ibland kännas lite exotisk men ofta finns likheter mellan polsk husmanskost och grannländernas, inte minst den svenska husmanskosten.
Vad äter man i Polen? Typisk polsk mat brukar ha eller bestå av:
- Stora portioner
- Extra tillbehör som smör eller grädde
- Kötträtter med grönsaker eller svamp
- Kål, surkål, potatis och ägg är vanliga ingredienser
- Oväntade kombinationer av ingredienser
- Grytor
Tips på restauranger
Har du tagit färjan till Gdansk, Gdynia eller Świnoujście? Här är några tips på restauranger som serverar polsk mat.
Gdansk
- Bar Mleczny Neptun
- Restauracja Kubicki
- Restauracja Gdańska
Gdynia
- Restauracja Oberża 86
- Pierozek
- Stuczka
Świnoujście
- Albakora restauracija
- Karczma Polska
Vad heter mat på polska?
På polska heter mat:
- Jedzenie (mat, mål, måltid, föda)
- Żywność (mat, föda, livsmedel)
- Jadło (mat, mål, föda)
- Pożywienie (mat, föda, näring)
- Pokarm (mat, föda, kost)
Polens nationalrätt
Om vi ska utse en maträtt som Polens nationalrätt får det nog bli Bigos, en slags jägargryta med kött, korv, kål och honung.
Många skulle nog även klassa Pierogi som polsk nationalrätt även om denna maträtt även är vanlig i grannländerna.
Polska maträtter
Det finns många goda polska maträtter att välja bland. Gemensamt för de flesta är att de känns rejäla. Du behöver inte gå hungrig från bordet. Här listar vi de vanligaste polska maträtterna:
Bigos
Bigos är en polsk gryta med olika typer av kött och korv blandat med kål, surkål och honung. I grytan brukar även tomatpuré och torkad svamp ingå. Serveras med potatismos eller rågbröd.
Pierogi
Pierogi är polska för piroger. De kom till Polen från Fjärran Östern via Ryssland på 1200-talet. Polska pierogi är egentligen dumplings med fyllning. Vanliga ingredienser är kött, surkål, svamp eller bär.
Golabki
Golabki är en traditionell polsk variant av kåldolmar. Vanligtvis innehåller Golabki nötfärs, svamp, ris och lök.
Rosol
Rosol är en traditionell polsk soppa på kyckling, grön selleri, lök, kål, persilja och purjolök. Det behövs knappt något recept utan det är bara att koka ihop allt.
Placki ziemniaczane
Polska raggmunkar, det vill säga potatispannkakor. Serveras med socker eller gräddfil.
Kotlet schabowy
Kotlet schabowy är polsk wienerschnitzel. Med andra ord handlar det om panerat kött. Serveras med grönsaker (t.ex. kokta ärtor) och potatismos.
Kielbasa
Kielbasa betyder korv på polska. Korv används flitigt i det polska köket och består nästan alltid av fläskkött.
Oscypek
I Tatrabergen söder om Krakow tillverkas en mycket speciell rökt ost som kallas för Oscypek. Den består av minst 60 procent fårmjölk, ska vara mellan 600 och 800 gram tung och mellan 17 och 23 cm lång.
Czarnina
Soppa på hönsbuljong eller ankbuljong och blod. Det är en traditionell polsk maträtt, men är ganska ovanlig idag.
Lazanki
En polsk pastarätt med korv eller kött och surkål. Den kan även innehålla svamp.
Zapiekanka
Zapiekanka är en halv bagett som tillagats i ugn med svamp, ost och eventuellt andra ingredienser samt ost. Polsk pizza är ett annat namn för zapiekanska. En typisk polsk street food.
Golonka
Golonka liknar nog mest den svenska maträtten fläsklägg.
Zurek
Zurek är en typisk polsk soppa som serveras i ett bröd. Tallriken består alltså av ett bröd! Soppan görs på råg och är lite sur. Den innehåller kött och ibland även ägg eller kokt potatis.
Nalesniki
Pannkakor är populära i Polen och där kallas de för nalesniki. Serveras gärna med ost, socker, sylt eller frukt.
Barszcz
Barszcz är den polska varianten av borsjtj. Rödbetssoppa som görs med syrade betor.
Zrazy
Zrazy är rullader med oxkött och till exempel svamp, ägg, grönsaker och potatis. Stuvas i sås och serveras med mosad potatis.
Polsk middag
Vanligtvis äts middagen redan på eftermiddagen i Polen. Polsk middag består vanligtvis av soppa, huvudrätt och efterrätt.
Polska efterrätter
Efter en typisk middag serveras vanligtvis efterrätt. Polsk efterrätt kan bestå av:
- Pączek: En slags raggmunk.
- Szarlotka: Äppelkaka med kanel.
- Makowiec: Rulltårta som är vanlig till jul.
- Pierniki: Polska lussekatter med choklad. Vanlig till jul.
- Sękacz: En mycket speciell kaka som tillagas på spett intill öppen eld.
- Kremówka: Polsk gräddtårta
Typisk polsk frukost
På polska heter frukost Śniadanie. Den är ofta rejäl för att hålla fram till middagen. Den består av bröd, ost, korv, stekta ägg och kvarg. Traditionellt äter man en lite lättare ”andra frukost” senare istället för lunch.